Leven Op Wielen

Archive for maart, 2010

Gewoon betalen

by on Mar.31, 2010, under Leven op wielen

Gratis parkeren voor gehandicapten? Dat gaat dus niet gebeuren. Deze week heeft de eerste kamer het plan afgewezen en blijven de invaliden in onwetendheid achter.

Maar het gaat niet zozeer om het gratis parkeren. Het grootste probleem is de onduidelijkheid. Waar mag je gratis parkeren en waar niet? Want die regels zijn per gemeente anders. Dat hoeft nog steeds geen probleem te zijn zolang dat dan maar goed is aangegeven. En dat is wel een probleem. Bijna nergens kun je vinden of je wel of niet moet betalen als je in het bezit van een gehandicaptenparkeerkaart. Het staat er niet op of is moeilijk te vinden op websites van gemeentes. En op een betaalautomaat of parkeerplaats zelf staat het al helemaal nooit aangegeven. (continue reading…)

6 Comments :, , more...

Hoe noem je zo iemand?

by on Mar.25, 2010, under Leven op wielen

“Hoe wil jij nou dat mensen het noemen?”, vroegen vrienden van mijn ouders laatst aan me. Het ging over mensen in een rolstoel. Vroeger zei iedereen gewoon ‘invalide’ of ‘gehandicapt’. Eenvoudig en je hoefde er niet over na te denken.

Tegenwoordig heb je nieuwere varianten. Mensen in een rolstoel zijn tegenwoordig ‘mindervalide’ want dat klinkt wat minder heftig. Taaltechnisch gezien klopt het beter want ‘invalide’ zou betekenen dat je helemaal niets meer kunt. Maar ook mindervalide dekt niet helemaal de lading dus noemen we het tegenwoordig, heel correct, ‘lichamelijk beperkt’.

(continue reading…)

16 Comments :, , , , , , , more...

Pagina's