Leven Op Wielen

Hoe noem je zo iemand?

door op 25 maart 2010 in Leven op wielen

“Hoe wil jij nou dat mensen het noemen?”, vroegen vrienden van mijn ouders laatst aan me. Het ging over mensen in een rolstoel. Vroeger zei iedereen gewoon ‘invalide’ of ‘gehandicapt’. Eenvoudig en je hoefde er niet over na te denken.

Tegenwoordig heb je nieuwere varianten. Mensen in een rolstoel zijn tegenwoordig ‘mindervalide’ want dat klinkt wat minder heftig. Taaltechnisch gezien klopt het beter want ‘invalide’ zou betekenen dat je helemaal niets meer kunt. Maar ook mindervalide dekt niet helemaal de lading dus noemen we het tegenwoordig, heel correct, ‘lichamelijk beperkt’.

Wat een onzin. Zeg gewoon gehandicapt, invalide of van mij part rolstoelknaap. Het boeit me niet. En waarom zou het ook. Het is allemaal zo voorzichtig. Alsof mensen in een rolstoel niet ‘invalide’ genoemd mogen worden want stel je eens voor dat ze zich dan gekwetst voelen. Geloof me, als dat het ergste zou zijn van het rolstoelafhankelijk zijn mochten ze me zelfs de hele dag voor manke kneus uitmaken. Maar de naam die je er aan geeft is echt niet zo relevant. Sterker nog, ik erger me gigantisch aan dat voorzichtige gekeuvel. Noem het beestje bij de naam, draai er niet om heen.

Neem dan een voorbeeld aan kinderen. Die zijn tenminste eerlijk. Als ik over straat loop (want zo noem ik rijden in een rolstoel) hoor ik vaak kinderen tegen hun ouders zeggen ‘kijk eens wat een klein meneertje’ of iets van gelijke strekking. Of kinderen kijken erg lang en geïnteresseerd naar iemand in een rolstoel. Ouders schamen zich dan vaak voor hun kinderen en geven hun kind dan vaak een standje. Stel je toch eens voor dat die ‘lichamelijk beperkt persoon’ (in hun hoofd gewoon invalide) dat eens hoort of ziet. Schande!

Maar eigenlijk is het helemaal niet zo belangrijk hoe je het noemt. Personen in een rolstoel zijn gewoon mensen. Daarbij maakt het dus echt niet uit welk label je er aan hangt. Zolang je ze maar gewoon als mens behandelt. Dan zijn wij, kneusjes in een karretje, al snel tevreden. 😉

:, , , , , , ,

16 reacties op deze blogpost

Leave a Reply

Pagina's