Leven Op Wielen

Concerten: ervaren of zien?

door op 28 oktober 2010 in Leven op wielen

Je gaat naar een concert en moet kiezen: je ziet veel van het concert maar staat ergens langs de kant of je kunt bij je vrienden blijven en mee feesten. Wat kies jij?

Uitgaan en feesten zijn eigenlijk de leukste dingen die je kunt doen. Of in ieder geval, dat vind ik. Ik hou van een feestje en ik vind het ook tof om naar een concert te gaan. Maar als je leeft op wielen is het bijwonen van een concert soms gewoon ronduit kut.

Nadat ik wat vervelende ervaringen heb opgedaan bij concerten in bijv. de Amsterdam ArenA en het Gelredome was ik eigenlijk een beetje klaar met concerten. Want als je een concert wilt bijwonen in een rolstoel dumpt men je (in verband met de veiligheid voor jezelf en anderen) ergens op een gehandicapten podium. Natuurlijk begrijp ik best dat je niet in de pit kunt staan, maar meestal is het achterin de zaal best goed te doen.

Achterin de zaal zie je niet veel van het concert maar het is altijd nog een stuk leuker dan ergens langs de zijlijn meekijken. Op zo’n rolstoeltribune mis je vaak de hele concertsfeer en dat is toch vooral waarom je naar een concert gaat. Daarnaast mag je vaak maar een ‘begeleider’ meenemen op de rolstoeltribune. Niet erg gezellig als je met een grotere groep vrienden bent. En ook niet zo leuk voor degene die met je meegaat naar die tribune. Je kunt het wel goed zien, maar je voelt je er niet helemaal bij betrokken.

Afgelopen jaar ben ik naar Pinkpop geweest en daar werd ik wel blij van. Niet alleen vanwege de fantastische sfeer en de goede muziek (smaken verschillen natuurlijk) maar vooral omdat je gewoon in je rolstoel tussen het publiek kunt staan. Uiteraard kun je niet in de pit staan. Dat zou ik ook niet willen. Maar je kunt wel gewoon tussen het andere publiek staan en daardoor staan er gewoon veel mensen om je heen. Misschien is het zicht dan iets minder, maar je kunt wel de sfeer van zo’n festival meekrijgen. En voor de rolstoelgebruikers die juist wel gewoon een bijzondere behandeling willen is er ook nog gewoon een rolstoeltribune. Dus je hebt de keuze.

Maar een paar weken geleden ging ik naar een concert van Pendulum in Poppodium 013 en daar was het echt goed voor elkaar. Via een lift werden we naar de rolstoeltribune gebracht. Ik kreeg er direct een ongemakkelijk gevoel bij en vreesde weer ergens in een hoekje gedumpt te worden. Maar daar aangekomen bleek het echt de beste rolstoeltribune die ik ooit had gezien.

De tribune staat eigenlijk gewoon tussen het publiek (niet helemaal achteraan) en is iets hoger dan de rest. De tribune is gewoon vlak, maar er is genoeg ruimte omheen waardoor je er met meerdere vrienden kunt staan. De andere concertgangers staan gewoon aan alle kanten om je heen. Toch heb je vrij zicht op het podium. En dat geeft een fantastisch gevoel. Ik had net zoveel zicht als ieder ander en stond gezellig tussen het publiek.

Duidelijker kan ik het eigenlijk niet uitleggen. Kijk maar even naar het onderstaande filmpje om een indruk te krijgen van het gezichtsveld dat ik tijdens het concert had. Ik heb het zittend gefilmd vanuit mijn rolstoel. Ik vond het erg tof om te ervaren dat er concertzalen zijn waar het wel goed voor elkaar is. Want ook de bar en de toilet (zelfs een voor invaliden) zijn goed en snel bereikbaar.


Excuus voor het geluid, want dat kon mijn BlackBerry niet fatsoenlijk aan

En om dan nog even terug te komen op de beginvraag: in sommige gevallen kan het gewoon beide! Het zou erg vet zijn als dit soort mogelijkheden vaker bestonden. Maar als er een keuze mogelijkheid is, net als bij Pinkpop, ben ik ook dik tevreden.

:, , , , , , , ,

4 reacties op deze blogpost

 • Alexander

  In de Effenaar is het ook goed geregeld. Dan sta je wel achterin maar niet apart! Voordeel (of nadeel) is dat je dan ook geen bier in je nek krijgt! In de Tivoli in Utrecht zit je ook goed, alleen is het niet verhoogd. Protip: Vraag om een barkruk dan is het ideaal!

 • Ron

  Hoi,

  via Google op je blog beland; erg herkenbaar wat je schrijft. Ik was eigenlijk op zoek naar info over de effenaar en rolstoelplaatsen, maar dat komt goed zo te zien.
  Over Pinkpop wil ik nog wel opmerken, dat het terrein prima geregeld is. Maar er komen…..
  Parkeren ergens in een weiland, zand/steenweg, hobbelig en downhill….

  Als Pinkpop nu daar nog eens wat voor zou bedenken, zien ze ons nog wel eens terug. (ergens 5 km verderop een parkeerplaats en via een verhard pad naar het terrein toe is al prima).

 • HenkO

  Hallo, bij Bevrijdingspop Haarlem is al sinds jaar en dag een rolstoelpodium dat mij heel goed bevalt. Je hebt een goed en vrij uitzicht omdat je over staande mensen heen kijkt maar je staat wel tussen het overige publiek in. Allemaal heel goed geregeld. Je moet wel een plaatsje bemachtigen omdat iedereen graag op die verhoging staat. De plek is ook goed gekozen omdat je voor een groot deel onder een grote boom staat die lekker schaduw geeft. Voor een paar filmpjes door mij gemaakt op deze plek ga je naar http://www.youtube.com/mousewheel. O.a. Alain Clark en Kate Nash

Leave a Reply

Pagina's