Leven Op Wielen

Gewoon betalen

door op 31 maart 2010 in Leven op wielen

Gratis parkeren voor gehandicapten? Dat gaat dus niet gebeuren. Deze week heeft de eerste kamer het plan afgewezen en blijven de invaliden in onwetendheid achter.

Maar het gaat niet zozeer om het gratis parkeren. Het grootste probleem is de onduidelijkheid. Waar mag je gratis parkeren en waar niet? Want die regels zijn per gemeente anders. Dat hoeft nog steeds geen probleem te zijn zolang dat dan maar goed is aangegeven. En dat is wel een probleem. Bijna nergens kun je vinden of je wel of niet moet betalen als je in het bezit van een gehandicaptenparkeerkaart. Het staat er niet op of is moeilijk te vinden op websites van gemeentes. En op een betaalautomaat of parkeerplaats zelf staat het al helemaal nooit aangegeven.

Waarom is het dan niet gewoon zo dat invaliden overal moeten betalen? Dat zou gewoon eerlijk zijn. Ook als je werkeloos bent of als alleenstaande moeder je auto wilt parkeren moet je betalen, dus je hoeft geen uitzondering te maken voor de invaliden. Maar dan loop (letterlijk: rijd) je wel tegen een ander probleem aan. De meeste van deze betaalautomaten zijn niet te bereiken in een rolstoel. Ze staan op een stoep waar je met de rolstoel niet kunt komen of ze staan te hoog.


(Bron: NOS.nl)

Het is daarom toch ontzettend jammer dat de eerste kamer nu heeft besloten dat het per gemeente verschillend blijft. Maak er gewoon een landelijke regel van. Dan is het duidelijk voor iedereen. Betalen is wat mij betreft prima, maar zorg dan dat het vanuit een rolstoel ook te doen is.

:, ,

6 reacties op deze blogpost

 • Nicole Canton

  Goed stukje! Betalen moeten we allemaal, maar dan moet je als invalide ook de mogelijkheid krijgen om dat te kunnen.

 • Alexander

  Ik had de Eerste Kamer nog een brief gestuurd! Uiteindelijk waren de meeste partijen het wel eens dat het onduidelijk was maar de autonomie van gemeenten moest niet worden aangetast..

  Bovendien baal ik vaak wel als je moet betalen, de tarieven slaan nergens op en reizen met het OV is geen optie, er is besloten dat die pas in 2020 rolstoel toegankelijk moet zijn. Tot die tijd is de auto dus de enige manier om je vrij rond te kunnen bewegen. Daarnaast is het aanbod gehandicaptenparkeerplaatsen in Nederland ook maar droevig, vooral Tilburg is goed in het verstoppen van deze plekken. Ze zijn er wel maar je moet wel goed bekend zijn met de stad. In het zuiden van Europa zijn ze wat dat betreft al een stuk verder, plekken genoeg en altijd extra groot (handig als je een rolstoellift hebt) en makkelijk te vinden.

  Nog een reden om in Spanje te wonen 😛

 • Willemijn

  Hey Steef,
  Goed stuk.
  Ik ben ook absoluut niet voor betalen. Met de fiets gaan of met de bus is immers geen optie, en carpoolen vaak ook niet. Dus ben je altijd gedwongen met de auto te gaan en dus te betalen. Misschien moeten we een site ofzo hebben waar je makkelijk kan opzoeken hoe het zit met betalen bijvoorbeeld. In Emmen moet je betalen bij apparte apparaatjes die bij de invalidenplek zitten. erg handig, want als er auto’s staan, kan je vaak niet eens meer bij deze palen komen. Maar de andere kant is: zijn deze plekken bezet, dan kan je niet bij de ‘gewone’ parkeerautomaten. te hoog en vaak op een stoep, dus dan kan je ‘gratis’ staan. Doe ik tenminste altijd en nog nooit problemen gehad.

  Wat dat betreft is Schotland ook een stuk beter. En hele duidelijke parkeerplaatsen én met een parkeerkaart hoef je nooit te betalen. Maar ja. In nederland betaal je overal voor. Straks al je vakantie geld aan de eigen bijdrage ziektekosten. Misschien toch maar immigreren… Weet iemand welk land dan het beste is? ik heb wel zin in een nieuw avontuur 😉

  Groetjes!

 • Michiel

  Nou ja… Er gaan ook stemmen op om de eerste kamer op te heffen. Misschien dat er daarna wel een oplossing komt.

 • HenkO

  In Zandvoort is het duidelijk. Bij iedere invalidenparkeerplaats staat Betaald parkeren!

 • 76Gertrude

  Hello blogger, i must say you have hi quality posts here.
  Your page should go viral. You need initial traffic only.
  How to get it? Search for; Mertiso’s tips go viral

Leave a Reply

Pagina's