Leven Op Wielen

26 uur rolstoeltennissen voor Rio

door op 28 januari 2016 in Geen categorie

v.l.n.r Ruben Spaargaren, Jiske Griffioen, Diede de Groot en Maikel Scheffers

v.l.n.r Ruben Spaargaren, Jiske Griffioen, Diede de Groot en Maikel Scheffers

Zesentwintig uur achter elkaar rolstoeltennissen om aandacht te vragen voor de sport, geld in te zamelen voor Fonds Gehandicaptensport en om budget te creëren voor het paralympisch traject van vier rolstoeltennissers. Op 16 oktober begonnen toptennissers Jiske Griffioen, Maikel Scheffers en aanstormende talenten Diede de Groot en Ruben Spaargaren aan hun “Record4Rio”.

Jiske en Maikel, beide ambassadeurs van Fonds Gehandicaptensport, kwamen op het idee om Record4Rio, het wereldrecord rolstoeltennissen, te organiseren. Het was altijd al een wens van Maikel om zoiets te organiseren en toen de Australische Dylan Alcott een record van vierentwintig uur neerzette, wilde Maikel niet achter blijven. Maikel: “Toen hij dat volhield dachten wij: daar moeten we iets mee doen. En toen hebben we de koppen bij elkaar gestoken en zijn we met dit idee gekomen.”

Wat is het idee?
Het plan is om zesentwintig uur achter elkaar te tennissen. Ieder uur krijgt er een groepje geïnteresseerden, waaronder ook bekende Nederlanders als Peter Heerschop, Richard Krajicek, Yvonne van Gennip en Emiel Roemer een workshop rolstoeltennis. Want eerlijk is eerlijk, het is niet zo dat de tennissers alle vier non-stop op de baan staan. Ze wisselen elkaar af in shifts van twee of drie uur. En dat heeft een logische reden. Diede: “Dit is te zwaar om te doen in een voor-olympisch jaar, de kans op een blessure is te groot. Daarom hebben ze (Maikel en Jiske – red.) mij en Ruben er bij gehaald, zodat we het kunnen verdelen.”

Road to Rio
Of de tennissers van Record4Rio allemaal naar de spelen van 2016 gaan is nog allerminst zeker. Pas eind mei weten ze of ze (direct) gekwalificeerd zijn voor de spelen. Voor kwalificatie moeten de dames bij de beste acht en de heren bij de beste tien op de wereldranglijst staan. Voor Jiske zal dat geen probleem zijn, ze is de huidige nummer een van de wereld bij zowel het enkel als het dubbelspel. Plaatsing kan haar, mits ze geen blessures oploopt, bijna niet meer ontgaan. Jiske klinkt zelfverzekerd als het over haar ambities gaat: “Ik ga voor goud. De bronzen (2012, enkelspel) en zilveren (2008, dubbelspel met Esther Vergeer) medaille heb ik al. Maar nu wil ik de gouden medaille pakken.”

De ambities van Maikel, Diede en Ruben

Over het evenement
Record4Rio dankt zijn naam en het aantal uur dat getennist gaat worden aan de paralympische spelen van 2016: In Rio de Janeiro zullen namelijk de 26e paralympische spelen plaatsvinden. Een deel van het geld dat wordt opgehaald tijdens Record4Rio zal gebruikt worden voor de paralympische campagne van de tennissers, die de financiering van de kwalificatie voor de Paralympische spelen zelf moeten verzorgen. Diede: “De trip naar Rio wordt betaald door NOC*NSF, maar de andere wedstrijden (onder andere in Australië, Engeland en Tsjechië) en het trainen, dat regel ik allemaal zelf. Dus het is best wel een dure sport.”

Fonds Gehandicaptensport
Record4Rio draait echter niet alleen om de paralympische spelen maar er is met Fonds Gehandicaptensport ook een goed doel aan het evenement gekoppeld. Maikel: “Ik ben zelf ambassadeur van Fonds Gehandicaptensport en we willen kinderen en volwassenen met een beperking aan het sporten helpen. Voor sommigen is dat toch een stap die je moet maken, zowel voor de vereniging als voor de mensen zelf, je moet toch een drempel over. Verenigingen moeten eerst zien dat je makkelijk integreert. Een junior kan bijvoorbeeld makkelijk meedraaien bij een valide les op een tennisvereniging. Maar voor je eenmaal zo ver bent als vereniging en als persoon, dat duurt meestal een tijdje. En dat proberen we dus te stimuleren.”

Resultaat
Zesentwintig uur later is het wereldrecord een feit en nemen de vier tennissers trots een cheque ter waarde van € 25.195,87 in ontvangst. Jiske op Record4Rio.nl: “Fantastisch dat we de recordpoging hebben gehaald en zo rolstoeltennis en het Fonds Gehandicaptensport onder de aandacht hebben gebracht.”

:, , , , , , , ,

Leave a Reply

Pagina's