Leven Op Wielen

De ideale rolstoel

door op 23 november 2010 in Jezalhetmaarniethebben, Leven op wielen

“Dáár heb je er weer een..”, is een zin die een vriend en ik vaak genoeg gebruiken als we er weer een zien. Wat we ermee bedoelen? Kut rolstoelen! Bijna alle rolstoelen die je tegen komt zijn slecht. Hoe komt dat? En is het echt zo moeilijk om een fatsoenlijke rolstoel te kopen?

De weg naar een goede handbewogen rolstoel is alles behalve simpel, tenminste als je kwaliteit wil. In Nederland is het (gelukkig) zo geregeld dat je niet zelf een rolstoel hoeft te betalen, je kan hiervoor bij de gemeente aankloppen. Laten we het even aan de binnenkant van onze ogen bekijken: Stel je hebt plots een rolstoel nodig (Hoera!), je belt met de gemeente en wordt doorgeschakeld met desbetreffende afdeling. Hier vertellen ze je dat je een paar formulieren moet invullen en langs moet komen bij het CIZ, het Centrum Indicatiestelling Zorg, hier kijkt een dokter of je been er wel echt afligt / je rug wel gebroken is / etc. Het CIZ geeft dan groen licht aan de gemeente en voor je het weet komt de Meyra/Welzorg voorrijden met je gloednieuwe rolstoel:

Oeps..

Mooi toch? Nee. Nu heb je een kut rolstoel, logisch want zelf wist je niet beter en de gemeente kijkt naar de goedkoopste oplossing. Toen de meneer van de Meyra/Welzorg zei: “Lekker handig, deze kan je zo opvouwen in de kofferbak stoppen en je kan van alles verstellen!”, bedoelde hij eigenlijk dat de rolstoel een stuk meer weegt door al dat extra staal, er meer punten zijn waar de rolstoel stuk kan gaan en je allang bent uitgegroeid en helemaal niet van alles hoeft te verstellen.

Je wilt geen rolstoel die handig is op te bergen, maar een om te gebruiken. Prima dat de stoel lekker zit, maar rijdt hij ook goed? Het gaat hier immers om je mobiliteit, niet om een luxe fauteuil, en dan wil je eruit halen wat je kan. Je wilt de perfecte stoel, de heilige graal, eigenlijk iets wat beter is en mooier dan benen. Je wilt de stoel die ik heb: Een RGK Maxi Lite.

Het frame is van titanium en weegt nog geen 10 kilo. Uiteraard is het titanium frame gecombineerd met de zwarte bekleding een stijl die nooit uit de mode raakt.

Waarom de rolstoel hierboven ideaal is? Hij voldoet namelijk aan mijn eisen en dat is het hele punt. Een rolstoel moet gemaakt zijn voor de gebruiker en niet andersom. Een goede rolstoel is zo gemaakt dat jij er fijn in zit en er dus goed mee kan rijden. Een goede rolstoel zie je niet als iets wat lastig is maar juist als een hulpmiddel dat je vrijheid vergroot. Mijn rolstoel weegt bijvoorbeeld weinig, zeker vergeleken met de stoelen die ik hiervoor had, met als gevolg dat ik zonder moeite de rolstoel de auto in til. Maar nog belangrijker; mijn rolstoel is stabiel en stevig. Ik val er niet snel mee voorover en ik kan er op rekenen dat het frame, onder welke (enigszins normale) omstandigheden, heel blijft.

Het is dus belangrijk om na te denken wat je wilt van een rolstoel voor je het traject van een rolstoel aanvragen in gaat. Als je niet weet wat er precies mogelijk is zijn er genoeg bronnen om meer informatie krijgen, denk aan: patiëntenverenigingen, je revalidatiecentrum of bij de rolstoel specialisten zelf (bv. Double Performance of TNS). Bij de rolstoel specialisten kan je gelijk een offerte laten maken en die mee sturen met je aanvraag bij de gemeente. Wat ik altijd doe is elk punt op de offerte beargumenteren waarom je hiervoor hebt gekozen en waarom je dit nodig hebt. Je kunt er voor kiezen om te gaan voor een Persoons Gebonden Budget (PGB), maar let dan niet meteen teveel op het bedrag wat de gemeente in de eerste instantie toekent. Als blijkt dat jij meer nodig hebt om een rolstoel te kopen en je daarbij goede argumenten hebt, dan gaat de gemeente daar best mee akkoord. Zelf vroeg ik ook om een PGB, maar nadat ik in een brief had uitgelegd waarom ik meer budget nodig had, kreeg ik de rolstoel die ik wilde hebben gewoon van de gemeente.

 

:, ,

Leave a Reply

Pagina's