Leven Op Wielen

Obstakels: School, de FHJ

door op 20 april 2010 in Obstakels

INMIDDELS ZIJN ALLE OBSTAKELS BESPROKEN IN DIT BERICHT OPGELOST, ZIE UPDATE

“Ah, shit, les in 0.82. Zal ik gaan of zal ik de les maar skippen? Het is zo’n enorm kut lokaal. Maarja, het is wel een interessant en belangrijk college. Nouja, toch maar gaan, ik betaal er tenslotte collegegeld voor.” Wanneer ik zie dat ik in de grote collegezaal van de Fontys Hogeschool Journalistiek (FHJ) les heb is dit ongeveer wat er door mijn hoofd gaat.

Als rolstoelgebruiker kom je regelmatig obstakels tegen. Die obstakels zijn vaak trappetjes, op- of afstapjes of smalle gangetjes. Als ‘gezond’ persoon loop of stap je daar gewoon overheen en sta je daar helemaal niet bij stil. En dat is helemaal niet zo gek. Maar voor rolstoelgebruikers is dat toch wel vervelend. Natuurlijk hoef je niet altijd alles te kunnen en overal bij te zijn, maar vaak wil je toch ‘gewoon’ mee doen met de rest. Nu ben ik zelf niet het type dat zich door deze obstakels laat tegenhouden, maar ze vallen me vaak wel op. En ondanks dat ik het niet toe wil geven, vind ik het vaak toch wel vervelend. Dit artikel gaat over de obstakels op de FHJ.

Ik studeer journalistiek op de FHJ in Tilburg. Op het eerste gezicht een prima toegankelijke school voor rolstoelgebruikers. Maar toch heb ik een paar puntjes van kritiek Want een beetje invalide heeft altijd wat te zeiken.

1. De collegezaal
Het grootste punt van kritiek heb ik toch wel op de grote collegezaal (voor FHJ’ers: 0.82). Ik kan niet uitleggen hoe hard ik baal als ik op het rooster zie dat ik daar een college heb. De ingang van het lokaal heeft een trappetje van vijf treden. Het is niet veel maar net genoeg om een rolstoelgebruiker buiten de colleges te houden.
Maar gelukkig heeft de FHJ daar iets op gevonden. Aan de andere kant van de collegezaal kun je zonder traptreden de collegezaal betreden. Super zou je denken, maar toch niet. Je moet dan een deur door zonder handvat. Als je de collegezaal dus in wil, moet je eerst aan iemand anders vragen die deur van binnenuit voor je te openen. Maar als je iets te laat bent en iedereen al in de collegezaal zit, moet je op de deur kloppen. Als je dan geluk hebt doet de docent de deur voor je open.
Maar als je dan eindelijk in de collegezaal aankomt blijkt ook nog eens dat je niet in de rijen kunt zitten naast andere studenten. Voor het voorste rijtje stoelen moet je namelijk ook al een trede omhoog. De enige plek waar je kunt gaan zitten is een tafeltje naast het bureau van de docent. Helemaal vooraan de collegezaal, naast het scherm waarop de lesstof te zien is. Dat is geen prettige plek om een college te volgen, maar het geeft vooral een ontzettend ongemakkelijk gevoel om alleen vooraan te moeten zitten.

2. De rokersruimte/ binnenplaats
Invaliden mogen niet roken, dat weet iedereen. En om de gehandicapten tegen zichzelf te beschermen is de rokersruimte rolstoelontoegankelijk gemaakt. Om op de binnenplaats te komen moet je namelijk een afstapje doen van zo’n 20 centimeter. Met de benenwagen geen probleem, maar met een rolstoel een absolute afrader.

3. Het invalide toilet
Dit is absoluut mijn favoriete zeikpuntje over de toegankelijkheid van de FHJ. De FHJ heeft een prima invalidetoilet. Prima toilet, lage wasbak met een goede kraan en zelfs het zeeppompje en het afdroogpapierding hangen op de juiste hoogte. Maar als je dan je behoefte hebt gedaan dan wil je het toch wel graag doorspoelen. Gewoon omdat dat kan… maar dat kan dus niet. Want als je niet kunt staan zit het doortrekkoord veel te hoog (zie foto). Natuurlijk is dit eenvoudig op te lossen, maar het gaat even om het idee. Ik moet overigens toegeven dat ik er zelf ook pas achter kwam toen ik last had van mijn been.

Het is dus niet zo gek dat dit soort dingen niet goed toegankelijk zijn. Natuurlijk kan ik nu ook nog gaan klagen over een gedeelte van de kantine die verzonken ligt in de vloer (drie treden) of de lift waarvoor je een sleutel nodig hebt om te kunnen gebruiken (sleutel voor invaliden vrij eenvoudig te krijgen bij de conciërge). Maar dat doe ik gewoon niet. Eigenlijk vind ik dat het allemaal best goed voor elkaar is op de FHJ. Maar misschien heb ik wel last van het Stockholm syndroom.

:, , , ,

4 reacties op deze blogpost

1 Trackback / Pingback voor deze blogpost

Leave a Reply

Pagina's