Leven Op Wielen

Paralympics

door op 20 april 2010 in Leven op wielen

De Olympische spelen zijn voor bijna iedere sportman of sportvrouw het hoogst haalbare toernooi. Mensen die alles geven voor hun sport en daar keihard voor werken. Maar alleen keihard werken is niet genoeg om naar de Olympische spelen te mogen. Je hebt namelijk nog iets nodig: talent en een sterk genoeg lichaam. Daardoor is het niet voor iedereen mogelijk de Olympische spelen te halen, dat is gewoon een feit.

Voor de gehandicapten ligt dat wat anders. Die hebben hun eigen Olympische spelen, de Paralympics. Deze spelen zijn speciaal voor mensen met een handicap en worden ingedeeld met mensen met een vergelijkbare handicap. Om het eerlijk te houden zullen we maar zeggen. Ik heb erg veel respect voor sporters die de Paralympics bereiken. Vaak hebben ze, vanwege hun handicap, echt hard moeten werken om tot de top prestatie te komen.

Door de handicap hebben veel sporters vaker pijntjes en blessures. Daarnaast is er voor een gehandicapte sporter (absolute top, zoals Esther VergeerĀ daargelaten) een stuk lastiger een sponsor te vinden. Wat overigens logisch is want de Paralympics zie je haast niet op TV dus is het weinig aantrekkelijk voor een sponsor daar geld in te steken. Alles bij elkaar moet een gehandicapte sporter gigantisch veel overwinnen om uiteindelijk de top te bereiken.

Maar zijn die Paralympische spelen wel echt nodig? Waarom worden die eigenlijk gehouden? En voor wie? Toeschouwers zijn er nauwelijks. Een toernooi voor gehandicapten is natuurlijk prima. Iedere sport heeft toernooien op verschillende niveaus. Maar de Olympische spelen zijn eigenlijk alleen voor de perfecte sporters. Je hebt ook geen Olympische spelen voor B sporters.

Daarom de vraag: [polldaddy poll=3085201]

:, , , ,

1 reactie op deze blogpost

  • Roelof van der Meer

    Tuurlijk hebben gehandicapten recht op hun eigen spelen.

    B sporters in principe ook, alleen heeft nog nooit iemand de moeite genomen om dat te organiseren. Je hebt toch ook in de voetballerij een niveau verschil? Je hebt de A1 en bijvoorbeeld de A2. Daar is namelijk veel animo voor. Zo blijkt ook dat veel gehandicapten bereid zijn om aan de Paralympics mee te doen. Vooral blijven doen dus!

Leave a Reply

Pagina's