Leven Op Wielen

Geintje, moet kunnen

door op 21 april 2010 in Leven op wielen

Wie mij een beetje kent, weet dat ik vaak een lolletje maak over mijn handicap. Als ik een invalide zie heb ik het over een collega en verder kan ik het niet laten een dosis zelfspot er tegenaan te gooien. Ik vind het werkelijk schitterend om daar een paar stevige, harde grappen over te maken, maar ik waardeer het ook als ze door anderen worden gemaakt. Vooral Micha Wertheim en Gavier Guzman zijn cabaretiers die het onderwerp invaliden niet schuwen.

http://www.youtube.com/watch?v=s3Lc1cE9qx4

Het maken van grappen over dit soort zaken is essentieel voor de emancipatie van gehandicapten. Grappen maken over een onderwerp kan een taboe rond dat onderwerp doorbreken. Je kunt aan de lach van het publiek bij beide filmpjes horen dat het een enigszins ongemakkelijke lach is. Zo van: ‘kan dit wel?’ En natuurlijk kan dit. Toch kan niet iedereen om dit soort grappen lachen. Zo blijkt uit dit incident van Micha Wertheim in Roermond. Een jaar later komt de rel rond de gehandicaptengrap ter sprake Pauw en Witteman. Het is typerend dat dit onderwerp een jaar later blijkbaar nog steeds het bespreken waard is. En ja, daar doe ik nu ook weer aan mee.

Waarom het publiek de zaal uit is gelopen is me niet geheel duidelijk. Waarom zo beschermend met invaliden omgaan? Wat er precies is gebeurd is natuurlijk nooit na te checken maar zouden deze mensen ook de zaal uit zijn gelopen bij een grap over Moslims als er een vrouw met hoofddoek zat? Of bij grappen over homo’s als er een homo-echtpaar zou zitten? Ik denk het niet. En dat zegt alles over het beeld dat de meeste mensen van gehandicapten hebben.

Dus maak gerust grappen over invaliden, dat moeten ze gewoon kunnen hebben. En anders moeten ze gewoon het land uit 😉

ps. grappen als: ‘het is hier maar vijftig’ of ‘pas maar op want ik steek je banden lek’ zijn natuurlijk wel verboden. Er zitten natuurlijk wel kwaliteitseisen aan grappen over invaliden 😉

:, , , , ,

1 reactie op deze blogpost

Leave a Reply